top of page

Å avdekke årsakene: Vanlige årsaker til tarmslyng

Tarmslyng oppstår når tarmen blokkeres helt eller delvis, noe som forstyrrer den regelmessige strømmen av avføring og gass. Det er flere faktorer som bidrar til denne tilstanden, og det er verdt å merke seg at inntak av polyfenoler, prebiotika eller probiotika i kostholdet ditt potensielt kan forbedre tarmhelsen og redusere risikoen for problemer som tarmslyng.


imaginary-intestines-

De 10 viktigste årsakene til tarmslyng du bør kjenne til

  1. Sammenvoksninger: Sammenvoksninger er bånd av arrvev som kan dannes i buken etter en operasjon eller på grunn av infeksjoner i buken. Disse sammenvoksningene kan vri eller knekke tarmene og forårsake blokkering.

  2. Brokk: Brokk oppstår når et organ eller vev presser seg gjennom et svakt punkt i bukveggen. I noen tilfeller kan et brokk føre til tarmslyng hvis det klemmer eller klemmer fast tarmene.

  3. Svulster: Godartede svulster eller kreftsvulster i fordøyelseskanalen kan fysisk blokkere tarmens passasje. Dette er mer vanlig i tykktarmen eller endetarmen.

  4. Intussusception: Dette er en tilstand der en del av tarmen kikker inn i en annen og forårsaker en blokkering. Det er vanligere hos barn, men kan også forekomme hos voksne.

  5. Volvulus: Volvulus er når tarmen vrir seg rundt seg selv. Dette kan skje i tykktarmen eller tynntarmen og føre til en obstruksjon.

  6. Inflammatorisk tarmsykdom (IBD): Tilstander som Crohns sykdom og ulcerøs kolitt kan forårsake betennelse, innsnevringer og arrdannelse i tarmen, noe som kan føre til obstruksjon.

  7. Divertikulitt: Betente eller infiserte divertikler (små poser som kan dannes i tykktarmsveggen) kan forårsake obstruksjoner.

  8. Påvirket avføring: Alvorlig forstoppelse eller hard avføring kan føre til obstruksjon i endetarmen eller nedre del av tykktarmen.

  9. Fremmedlegemer: Gjenstander som svelges, spesielt hos barn, kan sette seg fast i tarmen og forårsake obstruksjon.

  10. Parasittinfeksjoner: I noen tilfeller kan parasittinfeksjoner føre til tarmslyng.

Konklusjon

Selv om det kan være nyttig å ta prebiotika eller probiotika for å fremme den generelle helsen, er det viktig å huske at tarmslyng er en alvorlig medisinsk nødsituasjon. Behandlingen av tarmslyng varierer avhengig av årsak og alvorlighetsgrad, og innebærer ofte kostholdsjusteringer, medisiner eller kirurgiske inngrep for å fjerne blokkeringen og reparere eventuelt skadet vev. Hvis du mistenker tarmslyng hos deg selv eller noen andre, er det viktig å oppsøke lege umiddelbart.

8 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page