top of page

De helsemessige fordelene med polyfenoler: En omfattende veiledning

Polyfenoler er en gruppe naturlig forekommende forbindelser som finnes i planter og som har blitt grundig studert for sine helsemessige fordeler. De er kjent for å ha antioksidantegenskaper, betennelsesdempende og kreftforebyggende egenskaper, noe som gjør dem til en viktig del av et sunt kosthold. I denne omfattende guiden vil vi utforske de mange helsemessige fordelene med polyfenoler og hvordan du kan innlemme dem i kostholdet ditt.


Hva er polyfenoler?


Polyfenoler er en spesiell gruppe forbindelser som finnes i planter og som gjør dem fargerike og levende. Disse forbindelsene dannes av plantene for å beskytte seg mot for eksempel sterkt sollys, insekter og sykdommer. Det finnes faktisk mer enn 8000 typer polyfenoler, og de omfatter blant annet flavonoider, fenolsyrer og lignaner.


Noen planter har også en annen nyttig egenskap som kalles prebiotika, som kan være bra for tarmen. Prebiotika er som mat for de vennlige bakteriene som lever i magen din, og de hjelper disse gode bakteriene med å vokse og holde seg friske. Så når du spiser planter med polyfenoler og prebiotika, gir du kroppen din en naturlig boost.
Helsemessige fordeler med polyfenoler:


Polyfenoler har vært knyttet til mange helsemessige fordeler, inkludert:


 1. Antioksidantaktivitet: Polyfenoler er potente antioksidanter som bidrar til å beskytte celler mot oksidativt stress og skader forårsaket av frie radikaler. Dette er spesielt viktig for å forebygge kroniske sykdommer som kreft, hjertesykdommer og diabetes.

 2. Betennelsesdempende aktivitet: Mange polyfenoler har vist seg å ha betennelsesdempende egenskaper, noe som kan bidra til å redusere risikoen for kroniske sykdommer som leddgikt, Alzheimers sykdom og kreft.

 3. Kardiovaskulær helse: Polyfenoler har vist seg å forbedre kardiovaskulær helse ved å redusere betennelse, forbedre blodstrømmen og senke blodtrykket.

 4. Hjernens helse: Polyfenoler har vist seg å forbedre hjernefunksjonen og redusere risikoen for kognitiv svikt, Alzheimers sykdom og Parkinsons sykdom.

 5. Forebygging av kreft: Mange polyfenoler har vist seg å ha anti-kreftegenskaper ved å hemme tumorvekst og fremme kreftcelledød.


Kilder til polyfenoler:


Polyfenoler finnes i en rekke matvarer, inkludert frukt, grønnsaker, belgfrukter, nøtter, frø og fullkorn. Noen av de beste kildene til polyfenoler inkluderer:

 1. Bær: Blåbær, jordbær, bringebær og bjørnebær er alle rike på polyfenoler.

 2. Te: Både grønn og svart te inneholder høye nivåer av polyfenoler.

 3. Mørk sjokolade: Mørk sjokolade av høy kvalitet er en god kilde til polyfenoler.

 4. Vin: Rødvin er en god kilde til polyfenoler: Rødvin er en rik kilde til polyfenoler, særlig resveratrol.

 5. Krydder: Kanel, nellik og oregano inneholder mye polyfenoler.


Innlemme polyfenoler i kostholdet ditt:


Å innlemme polyfenoler i kostholdet ditt er enkelt og deilig. Her er noen tips:


 1. Spis en rekke frukt og grønnsaker, spesielt fargerike.

 2. Nyt en kopp grønn eller svart te daglig.

 3. Spis nøtter og frø, som mandler, valnøtter og solsikkefrø.

 4. Unn deg et lite stykke mørk sjokolade til dessert.

 5. Bruk sjenerøst med krydder når du lager mat.


Konklusjon:


Polyfenoler er naturlige forbindelser som finnes i planter og som er veldig bra for helsen din. Når du spiser mat som er rik på polyfenoler, kan du øke ditt generelle velvære og redusere sjansene for å få langvarige sykdommer. For å få mest mulig ut av disse fordelene bør du sørge for å spise et bredt utvalg av frukt, grønnsaker, nøtter og frø, og også vurdere å legge til prebiotikarike matvarer som løk, hvitløk og bananer i kostholdet ditt. Og som en ekstra godbit kan en kopp te eller en liten bit mørk sjokolade være en del av det sunne kostholdet ditt.


 
Hvis du har lest om dette, bør du definitivt lese om Beskytte mikrobiomet ditt: Strategier for en sunn og balansert tarmflora!

Referanser:

 • Manach, C., Scalbert, A., Morand, C., Rémésy, C., & Jiménez, L. (2004). Polyphenols: food sources and bioavailability. The American Journal of Clinical Nutrition, 79(5), 727-747.

 • Higdon, J. V., & Frei, B. (2003). Tea catechins and polyphenols: health effects, metabolism, and antioxidant functions. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 43(1), 89-143.

 • Scalbert, A., Johnson, I. T., & Saltmarsh, M. (2005). Polyphenols: antioxidants and beyond. The American Journal of Clinical Nutrition, 81(1), 215S-217S.

 • González-Sarrías, A., Tomás-Barberán, F. A., & Espín, J. C. (2017). Non-extractable polyphenols produce gut microbiota metabolites that persist in circulation and show anti-inflammatory and free radical-scavenging effects. Trends in Food Science & Technology, 69, 281-288.

 • Pandey, K. B., & Rizvi, S. I. (2009). Plant polyphenols as dietary antioxidants in human health and disease. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2(5), 270-278.

1 149 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page